Meklēšana

2008. gada 6. augusts

Palangas saule

Leiši izsenis bijuši slaveni ar savu mācēšanu saimniekot. Ne tikai tirgoties. Piemēram, spilgta liecība ir Palanga. Maza pilsētiņa ar dažiem desmitiem tūkstošu iemītnieku, kura vasarās pārvēršas par Lietuvas otro galvaspilsētu ar vairākiem simtiem tūkstošiem. Visi steidz baudīt jūru, sauli un Palangas priežu mežus.
Jau septiņpatsmit gadus esam brīvi, tomēr neesam pratuši būt pietiekami. Pietiekami darbīgi, saprātīgi, veikli, griboši utt. Jā, nav šaubu, smagā un ilgās okupācijas nasta darījusi savu. Bet nu jau vajadzētu būt mazliet labāk. Un tomēr, kaut kā mums viss iet gausāk uz priekšu.
Katrs liepājnieks daudzmaz regulāri dodas uz Palangu, kaut pie paša mājas sliekšņa ir jūra un daudzkārt plašāka pludmale. Ko tad mēs meklējam Palangā? Izrādās, ka neko daudz jau nevajag. Lai ir tualetes, lai ir kur nomazgāt rokas, lai ir kur apsēsties, lai ir, kur novietot mašīnu un visbeidzot lai ir, kur paēst. Diemžēl, pat tagad tā visa pie mums vēl trūkst.

Iela, kas ved uz Palangas pludmali. Viņi ir sapratuši, ka cilvēkiem daudz nevajag. Un pietam, tie gatavi par to iztīrīt savas kabatas. Gribat naudu atstāt spēļu automātos, lūdzu! Gribat pieēsties ar nekam nederīgu pārtiku, lūdzu! Gribat Ķīnā ražotus suvenīrus par bargu naudu, lūdzu! Ja negribat to, izvēlaties dārgus restorānus vai pasēžiet uz soliņa. Jums par prieku skanēs ielu muzikantu balsis. Vismaz priecē, ka par tādu pašu vietu lēni, bet pacietīgi kļūst Liepājas promenāde.

Pārsteidza namiņš, kurš ieaudzis zemē.

Un šī ir tā slavenā Palangas pludmale. Praktiski vienīgā visā plašajā Lietuvā. Pludmale ir šaura, skaļa un pilna ar ļaudīm, neskatoties, ka ir darba dienas pēcpusdiena. Liepājas pludmale, salīdzinot ar šo, izskatās kā okeāna pludmale. Taču, vēl daudz darāmā, lai cilvēku būtu tik daudz.

Šie sektanti pa Liepāju tā vairs nekursē. Laikam naudu izvilināt aizvien grūtāk no mums.

Pavērojiet, cik daudz gājēju pāreju vienkopus!

2007. gada vasara

Nav komentāru: