Meklēšana

2008. gada 16. decembris

Varbūt tomēr ir ko samazināt?

Daudz tiek runāts, ka Latvijas radio un Latvijas televīzijai ņemšot nost naudu. Radio šefs Dzintris Kolāts radio ēterā ceļ trauksmi, ka radio varot apklust pavisam. Tiek skaidrots, ka slikti iešot Latvijas radio 2 un Latvijas radio ''Klasikai''. Nāksies pārtraukt apraidi trīs kanāliem ārpus Rīgas – 4. integrācijas kanālam "Domskaja plošaģ", 3. kanālam ''Klasika'' un populārās mūzikas 2. kanālam. Arī televīzijas ļaudis saka, ka LTV 1 vairs nevarēšot raidīt 18 stundas diennaktī, bet LTV 7 klāšoties pavisam plāni. Latvijas Televīzija būs spiesta pārtraukt LTV 7 programmas demonstrēšanu analogās zemes televīzijas tīklā, kā arī nevarēs demonstrēt sporta un kultūras pasākumus– olimpiādi, Eirovīziju un pasaules čempionātu futbolā. Ticu, ka naudas samazinājums ir sāpīgs. Tomēr šai sakarā gribētu dalīties pārdomās.
Tā kā mašīnā mīlu klausīties Latvijas radio 1 vai Latvijas radio 2, sākšu tieši ar radio.

Pirmkārt. Kāpēc tiek runāts, ka naudas samazinājums sagraušot neatkarīgos medijos, taču tai pat laikā šie "neatkarīgie" mediji aizmirsuši, ka tik neatkarīgi viņi nav bijuši. Lūk, kaut vai viens piemērs, kad agrākais Latvijas radio ziņu dienesta vadītājs Jānis Rozenbergs tā saukto "Draudzības dienu" laikā valsts finansētu sabiedrisko radio ziņu raidījumus padarīja par atklātu homoseksuālisma ruporu. Lieki atgādināt, ka visiem zināmais Kārlis Streips šo zilo gaisotni uzturēja vairāku gadu garumā. Paldies Dievam, šie cilvēki vairs nav radio flagmaņi, taču runājot par mediju neatkarību, radio ļaudīm derētu atcerēties savu spēju saglabāt objektīvu un valstisku pozīciju. Arī Latvijas televīzija te nebija bez grēka.

Otrkārt. Kādēļ tiek runāts, ka budžeta samazinājumi skars Latvijas radio kanālus tā, ka tas traucēšot valstī klausītāko radiostaciju Latvijas radio 2, bet netiek runāts un pat apspriesta iespēja, lai pārskatītu izteikti muļķīgu raidījumu veidošanu. Starp tiem minams sestdienas rītu ārprāts Latvijas Radio 1- "Sestdienas rīts kopā ar Artu un Ansi". Nav jābūt pārlieku apdāvinātam radio izklaides nozarē, lai pat pēc viena šī raidījuma noklausīšanās konstatētu, ka no 9.05 līdz 12.00 sestdienās skan lokālas radiostudijas līmeņa raidījums, kuru vada cilvēki, kuriem ir gaužām maz saprašanas (vai gribēšana strādāt) par lauciņu, kurā viņi saņem algu. Šī programma ir vienmuļa, ar vāju saturu, kur talkā tiek ņemts tālrunis un galda spēle ''Cirks''.
LR 1 skan daži raidījumi, kuri varētu tikti pārlikti uz citu laiku vai neskanēt vispār. Piemēram, pirmdienās, otrdienās, ceturtdienās un piektdienās no 16.05 līdz 18.00 skan raidījums "Monopols", kura laikā dzirdama sadaļa "Radioduelis". Konkursiem tiek atvēlēts viens no karstākajiem ētera laikiem. Arī te radio palīgā ņem tālruni un komunicēšana ar klausītājiem notiek cauri to. Iespējams, tiem, kas šajos konkursos piedalās, tas sagādā prieku, taču man kā klausītājam un nodokļu maksātājam nekādu baudījumu šīs sarunas un bieži vien pat muļķību klausīšanās pēc nogurdinošas darba dienas nesagādā. Kad izskan šīs viktorīnas, "Monopols" turpinās ar citām viktorīnām. Pirmdienās skan "Monopola spēle" ar radio viktorīnu pa tālruni, otrdienās "Monopola viesis" ar radio viktorīnu pa tālruni, ceturtdienās klausāma "Ceļotāju spēle" ar radio viktorīnu pa tālruni, savukārt piektdienās klausītājiem tiek piedāvāts "Monopols pie stūres" ar radio viktorīnu pa tālruni. Savādi, ka no 16.45 līdz 17.00 "Monopola" saturīgākā daļa "Šī diena vēsturē", kad klausāms Eduards Liniņš ar teicami sagatavotiem lasījumiem, izskan tieši tad, kad vairums cilvēku sēž autobusos, tramvajos, mašīnās, braucot no darba uz mājām, vai gatavojas to darīt. Loģiski, daudzi šo lielisko programmu nedzird.
Kādēļ "Monopols" nevarētu skanēt sestdienas rītos, aizvietojot radiocirku ar Ansi Bogustovu un Artu Skuju?

Treškārt. Daudz tiek runāts, ka valstī par maz uzmanības kultūras lietām. Iespējams tieši tādēļ goda vietā ik dienas tiek celts Latvijas radio 1 raidījums "Kultūras rondo", kas klausāms katru darba dienu no 11.30 līdz 12.00. Pēc divu stundu pārtraukuma klausītājiem tiek piedāvāta "Kultūras rondo" otrā daļa, kas klausāma no 14.05 līdz 15.00. Raidījuma saturs nebūt nav peļams, tomēr rodas sajūta, ka Latvijas radio 1 nav izpētījis savu klausītāju loku. Īsti nesaprotu, kādēļ šis raidījums skan divās daļās un tieši dienas vidū. Bez tam tā saturs bieži vien dublējas ar Latvijas radio "Klasika" raidījumu saturu. Atļaušos būt ''nekulturāls'' un neakadēmisks, bet pieņemot patreizējās krīzes konjunktūru, pieņemu, ka "Klasika" izskatās pēc dārga deserta. Manuprāt būtu racionāli uz šī radio kanāla bāzes izveidot augstas raudzes kultūras un klasikas radio, iekļaujot tanī jau pieminēto "Kultūras rondo".
Kas attiecas uz Latvijas radio 2, tad pārsteidz šī kanāla ziņu raidījumu formāts un šo ziņu saturs. Kādēļ mūziķim Gvido Lingam LR 2 liek lasīt ziņas? Piedodiet, bet tas nav Lingas lauciņš. Varbūt ekonomijas nolūkos vajadzētu pieņemt praksi, kāda ir LR 3 "Klasikā", kur ziņas sinhroni skan no Latvijas radio 1.

Nobeigumā- TV.
Ja vairumam Latvijas iedzīvotāju prasītu: kādu TV kanālu jūs skatāties, par nožēlu secināsim, ka neviena no diviem LTV kanāliem līderos nav. LTV 1 2007. gadā pēc sociālo pētījumu aģentūras "TNS Latvia" pētījumiem redzams, ka iedzīvotāji LTV 1 no TV skatīšanas laika veltījuši vien 11% (LNT vairāk nekā 20%, TV3 gandrīz tik pat). Negribu būt pārlieku kritisks, tomēr man liekas smieklīgi, ka sazin kuro gadu LTV 1 tiek veidots tāds raidījums kā "Zini vai mini". Šī erudīcijas spēle izskatās kā ieraksts no pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem. LTV 1 skatāmi arī citi raidījumi, kuri satura dēļ labāk iederētos citā kanālā. Piemēram, svētdienās, kad vairums cilvēku izvēlas atpūtu mājās, LTV 1 17.30 piedāvāja programmu "Etnosi.Tolerance", kurā stāstīja par mazākumtautību kultūru.
Vēl bēdīgāka aina ar popularitāti ir LTV 7. Tai uzmanību veltījuši vien nieka 5%. Es joprojām neesmu radis racionāli skaidrojumu, kādēļ agrākais LTV2 kanāls pārtapa par LTV7, taču kad skatos šo kanālu, prātā nāk tikai viens: kādēļ tas ir? Agrākie solījumi, ka tas būšot teju vai sporta un filmu kanāls nav izpildīti. Apskatot šī kanāla programmu, piemēram uz 17. decembri, atrodams, ka no 22 dienas raidījumiem un seriāliem, ceturtā daļa tiek atkārtoti tās pašas dienas laikā. Viens raidījums ir reklāmas raidījums, bet viens- vasaras Olimpisko spēļu atkārtojums. Bez raidījumiem tiek rādītas sērijas no trīs dažādiem seriāliem. Divu seriālu sērijas tiek atkārtotas. Jautājums: kādēļ ir vajadzīgs valsts finansēts TV kanāls, kurš sāk translēt jau 06.50, bet beidz translēt pirms diviem naktī, ja 30% no TV kanālā translētā ir atkārtojumi, bet 25% ir lēti un ļoti zemas kvalitātes seriāli?
Mazliet neveikli izskatās LTV7 mēģinājumi balansēt uz bilingvālās skatuves. Proti, kanāls demonstrē Edgara Zvejas vadīto un kompānijas "Eiropa TV" veidoto raidījumu ciklu "Zveja" lauzītā krievu valodā. Raidījums saturiski nebūt nav slikts, taču citā laikā LTV7 raida raidījumu par makšķerēšanas lietām- "Ar makšķeri". Tas klausāms latviski un to vada Māris Olte ar Edgaru Vērpi. Tik pat neveikli izskatās LTV7 izvēlēto raidījumu tematika: otrdienās skatāma pāraide azartiskiem ļaudīm- "Autosporta programma Nr.1", ceturtdienās LTV7 piedāvā aģentūras "Zebra" veidoto autosporta raidījumu- "Ātruma cilts", savukārt sestdienās raidījums tiem, kuri mīl auto- "Tavs auto". Paralēli LTV 7, "Zebra" veido arī raidījumu par satiksmes drošību LTV 1. Man no malas LTV7 interešu loks šķiet sekojošs: auto lietas, makšķerēšana un kriminālie notikumi. Pāri palikušajā laikā tiek translēti seriāli, kad paliek pāri no tā LTV7 atvēl laiku sportam.
Pat pieņemot, ka šī kanāla translēšana tiek samazināta uz atkārtojamo seriālu rēķina, tiek ietaupīti līdzekļi. Iepriekšējo gadu vīzija par Latvijas TV trešo kanālu, kurš būtu kultūras kanāls, šodienas apstākļos izklausās nenopietni. Kādēļ šo kultūras jomu, ieskaitot "100g kultūras", "Valodo novados", "Klēts", "LTV portrtetu izlase" un citus tematiskos raidījumus arī citās valodās nevarētu translēt LTV7, padarot tā saturu daudzpusīgāku? Ja vienu otru no šiem raidījumiem tulkotu, cittautiešiem tas nāktu krietni par labu, nekā LTV 7 translētais Krievijas seriāls "Muhtars" un kriminālo notikumu ziņas. Visbeidzot, ja naudas taupīšanas nolūkos kādu gadu Latvija un Latvijas TV7 iztiks bez pliekanām "Eirovīzijas" dziesmām, nekas šausmīgs nenotiks.

1 komentārs:

Anonīms teica...

Nosūti šo LR, lai palasa! AG