Meklēšana

2009. gada 7. septembris

Komediāls idiotisms par vēsturi

Vakar LTV1 demonstrēja mākslas filmu ''Hitler: Rise of Evil". Filmai esot piecas prestižas balvas un piecpadsmit nominācijas. Šo filmu esmu redzējis vairākkārt. Atzīšos, sen jau gribēju uzrakstīt, ka vēsturiski un dokumentāli manuprāt tā ir pilnīgs bulšits. Savādi nolūkoties uz filmu, kuras galvenajam varonim, kuru tēlo izcilais Roberts Karlails, negribot ir jādzīvo līdzi, viņa politiskajai nostājai pat liek piekrist, jo citi politiķi tiek parādīti kā ''solīdi'' tolaiku kalvīši, taču filmas laikā pats varonis uzskatāmi tiek padarīts par nenormālu un maniakālu punduri. Pieņemot, ka Hitlers bija tāds psihopātisks idiots, kuram no mutes visu laiku tek siekalas un krīt ārā ēdiens, kā tas vizualizēts filmā, prātā nāk Vācija, kuru vadītu šāds cilvēks. Kā tad ar Vāciju? Vai tiešām šie desmiti miljoni sekoja siekalainam liliputam, vai tomēr šis centrālais tēls tik komisks viss nebija?
Es netaisos analizēt Hitlera rakstura īpašības, taču to, ka šī cilvēka demonizēšana notiek uz karikatūru principiem, ir nožēlojami. Tik labi var uzņemt filmu par jebkuru personu, kariķējot tā seju un uzvedību. Manuprāt ir smieklīgi uzņemt filmu par notikumiem, kas lielā daļā pasaules joprojām ir zem tabu zīmes, bet labā miera labad galveno varoni pataisa par impampiņu. Jā, Hitlers bija asinskārs, nežēlīgs, necieta ebrejus. Jā, Hitlers ir līdzvainīgs Otrā pasaules kara iesākšanā, asistējot pasaules vēsturē lielākajam bendem Staļinam sadalīt Eiropu. Jā, Hitlers ir vainojams lielās nelaimēs. Bet kāda velna pēc tiek proponēts, ka Hitlers bija pajoliņš, kas sulas glāzē saber puskilogramu cukura un drebošām rokām slauka siekalas pēc kvēlas runas cirkā? Man ir tikai viens jautājums: kā šāds Tvaika ielas pacients spēja sakaut visu Eiropu un vēl sadot pa biksēm pusei pasaules? Kā tas nākas, ka ar šo drebelīgo idiotu bija jācīnās veseli seši gadi?

3 komentāri:

Roberts Klimovičs teica...

piekrītu,Aigar. arii es noskatiijos sho filmu un sapratu,ka tā ir kādas propogandas novirziena sastāvdaļa, pie kam - palētas falsifikācijas formā..

Anonīms teica...

Pilnībā piekrītu raksta autoram !
Adis bija reāls radītājs, kura paveikto neizdzēsīs nek'di žmoņu centieni sagraut to , kas nav sagraujams - nieka desmitgadē Vācija no drupām un haosa pacēlās pasaules lielvalsts līmenī - tika likvidēts masu bezdarbs un ekonomisk;ā krīze, tika radfīti pasaulē pirmie autobāņi ( high way !) ar 4joslu sadalījumu vienā virzienā, tika radīta pirmā televīzija pasaulē!, uzcelta lielākā lidosta pasaulē ( Tempelhofa), sākta pasulē lielākās ( garākās!) viesnīcas celtniecība ( prora), lielākā valsts kanceleja , modernākās/labākās lidma;šīnas, tanki, pirmais lidojums kosmosā, pirmie reālie reaktīvie dzinēji tikja radīti reihā ( Me-242), pasaules nevīstošais brends - wolksvagen (vabole), tautas labklājība tika pacelta līmenī, kāda nebija tolaik nevienā eiropas valstī...ŽĪDMASOŅIEM TAS NEPATIKA... vāciaj ara A,H. priekšgalā bija jānokillē ar jebkuriem ieročiem/ scenāriju....citādi IZREDZĒTO TAUTAI(?0 (žīdiem) nekad nebūt pie stūres un nerullēt worldu pēc savaprāta.

Hitlers - vispusīgs ģēnijs ! viņa nopleni tiks (tiek) pilnībā apjausti tikai laikam ritot...pasules onlaina bardaks jau sen sauc pēc jaunas mesijas.

Anonīms teica...

MĒS TAK ZINĀM, KAS PASŪTINĀJA ŠO FILMU, KO VĒL TUR VAR GAIDĪT!