Meklēšana

2008. gada 30. septembris

Viedoklis, kam lielā mērā ir grūti nepiekrist

Izlasīju "Dienas Biznesā" interviju ar ekonomisti Raitu Karnīti. Ļoti precīzi un loģiski pamato apkārt notiekošo. Grūti kaut kam nepiekrist.

[...]Vai darbaspēka izbraukšanai uz Eiropas Savienības dalībvalstīm ir nozīme nākotnē, veidojot Latvijas pensiju fondu, kas ir vājais punkts daudzās Eiropas valstīs?
Protams, jo Eiropas valstis jau sevi sargā. Nevienā valstī imigrantiem nav tādas pašas tiesības kā visiem citiem, ļoti daudzas valstis iebraucējus darbā pieņem tikai uz laiku. Jā, atbilstoši Eiropas likumdošanai, pensiju nodrošinājumu var savākt pa visām valstīm, kur strādāts, bet, lūdzu, izdari to! Birokrātija taču ir drausmīga. Cilvēki par to šobrīd nepadomā, viņiem ir iestāstīts – ai, cik tas ir jauki: vienu gadu Francijā, otru Vācijā, trešo Itālijā... Būšu visu izbaudījusi! Bet, kad tu būsi veca un sāksi vākt kopā datus par savu pensiju, tad tas nemaz vairs nebūs tik jauki. Daudzas Eiropas valstis aicina jaunus cilvēkus ar labām algām, lai būvētu pensiju fondu un būtu nauda, ko maksāt pašreizējiem pensionāriem.
Novecojušās ekonomikas ļoti domā par savu iedzīvotāju atjaunošanu, ieskaitot imigrāciju – kā notiks integrācijas process ar pamatiedzīvotājiem; cik tālu pielaist imigrantus, tostarp no Latvijas, pie saviem labklājības labumiem; vai būs taisnīgi, ja viesstrādnieks saņems to pašu sociālo nodrošinājumu, ko sapelnījis bagātās zemes pamatiedzīvotājs. Latvijā par to nedomā, te vispār lietām ir ļoti vienkāršota pieeja un tikpat vienkāršots arī rezultāts. Eiropā vairāk aizstāv strādājošo, darba ņēmēju, nevis devēju, tajā ir sociāli daudz mīkstāka sistēma nekā Amerikā. Taču šī labklājība šausmīgi dārgi izmaksā, tāpēc nāksies kaut ko mainīt. Un Eiropa karo ar naudu, tā iesūc sevī līdzekļus, nemitīgi paplašinot tirgu. Kur tad palika viss tas, kas no Latvijas PSR pazuda?! Te jau nebija tik maz...

Vai jūs personīgi saprotat un attaisnojat tos latviešus, kuri aizbrauc no valsts peļņas meklējumos?
Nē! Uzskatu, ka tā ir nodevība pret valsti. Skarbi, bet tur neko nevar darīt. Ja cilvēki aizbrauc, tā ir brīva griba, viņi nav vergi, bet tad nevajag nekad neko runāt par Latviju un tēvzemi, nevajag birdināt asaras un sapņot par baltiem bērziem. Viņi ir aizbraukuši uz vietu, kur labāk, un tā ir viņu tēvzeme. Visvairāk es necienu tos cilvēkus, kuri apsola atgriezties tad, kad te būšot labāk. No sērijas, jūs tur pagaidiet, pacīnieties, sastrādājiet, un tad vēl samaksājiet man par laipnību, ko izrādu, atbraucot atpakaļ. Manis pēc, lai viņi domā, ko grib, bet es tos cilvēkus necienu. Ja šī ir tava zeme, tad dzīvo tajā un strādā savai valstij. Bet, ja negribi to darīt, tad tu esi no tās atteicies.

Vai nodevēji ir arī tautieši, kuri dzīvo latviešu diasporās Eiropā, Amerikā, Austrālijā un joprojām nepamet savu pēckara trimdu?
Tā ir cita situācija, es runāju par tiem, kuri aizbrauc no atgūtās Latvijas valsts. Cilvēki ir brīvi, ikviens var braukt, tikai tad jāapzinās sekas. Par to ir runa! Kā tai dziesmā – mēs esam tik maz, cik esam. Un vēl aizbrauc... Teorētiski mums visiem ir tādas tiesības – aizbraukt. Tad ko mēs te vainosim krievus, turkus vai kādu citu, ja paši esam atstājuši tukšu vietu?! Un vieta, vēlreiz atkārtoju, ir ļoti laba. Tāpēc cilvēki te būs vienmēr.

Pakomentējiet to labo vietu!
Es ļoti daudz esmu bijusi ārzemēs; nebaudu tur veikalus, bet sabiedrisko vidi. Un es neredzu milzīgu atšķirību. Atsevišķos punktos, protams, mēs esam zemākā līmenī. Vēl joprojām esam iztapīgāki un provinciālāki, bet – ne jaunieši. Viņi Latvijā ir pat vēl brīvāki nekā citur. Un tā ir milzīga vērtība. Piemēram, Armēnijā cilvēki ir nospiesti, bet tā ir augstas kultūras valsts. Vispār mans rādītājs ir tas, vai zāle nopļauta, jo – ja vide ir nolaista, tad nolaista ir arī dvēsele un viss pārējais. Erevānā viss ir pilns ar, piedošanu, sprāgušiem suņiem, gadiem nenovāktām lapām un piedzērušiem cilvēkiem. Tur ir arī skaistas strūklakas un celtnes, bērni tiek vesti uz muzejiem. Šausmīgi pretstati. Mums tā nav, te vide ir dabiski kulturāla. Nemaz nerunājot par ekonomiskām priekšrocībām – te ir gudri cilvēki.

Kad, jūsuprāt, latvieši sāks atgriezties mājās?
Ja mums būs tāds vīrelis, kurš plivina roķeles un vairāk par budžeta cipariem neko neredz, tad ... Nu kāpēc atgriezties?![...]

Pilnā apjomā interviju var izlasīt 29. septembra "Dienas Biznesā" vai te: http://www.db.lv/Default2.aspx?ArticleID=07c44ad2-6e85-41f2-8248-4113ec5bad87

Nav komentāru: