Meklēšana

2008. gada 13. decembris

Tautas partiju pamet, bet kas notiks tālāk?

Šodienas pārdomas man izraisīja kāds politisks notikums dzimtajā Liepājā. Proti, agrākais Tautas partijas pilārs Kurzemes pusē, Liepājas domes deputāts un akciju sabiedrības "UPB" prezidents Uldis Pīlēns 12. decembrī publiski paziņojis, ka izstājas no Tautas partijas. Viņš bija viens no pirmajiem šās partijas biedriem Liepājā. U. Pīlēns savā vēstulē raksta: "[...] šobrīd, redzot, kā partijas neformālā vadības grupa, ministri, frakcija veido Latvijas saimniecisko un politisko ietvaru tās kā nacionālas valsts pastāvēšanai globālās un Latvijas budžeta krīzes apstākļos, mana konservatīvā pārliecība par modernas, nacionālas valsts attīstību nav savienojama ar TP vadības rīcību[...]".
Patreiz gan vēl grūti spriest, kas notiek: bēgšana no grimstoša kuģa vai Pīlēna kungs, kurš tik tiešām ir viens no gudrākajiem vīriem mūsu pusē, patiesi sapratis, ka ziepes ir lielas un Tautas partija ļoti daudz ko salaidusi grīstē. Citi prasīs: ko tieši? Es kā malā stāvošs minēšu tikai dažus piemērus: bēdīgi slavenais Finanšu ministrs Atis Slakteris, kurš vēl Aizsardzības ministra godā pamatīgi sabojāja savu reputāciju, Aizsardzības ministrs Vinets Veldre, kurš nomainīja iepriekšējo nekam nederīgo ministru Ati Slakteri un izrādījies tik pat pagalam nekam nederīgs ministrs. Kronis visam bijušais premjers Kalvītis, kurš Vecgada naktī ar savu slaveno trekno gadu runu kļuvis par neatņemamu tautas folkloras daļu. Pieminēšanas vērti būtu daudzi cilvēki no oranžo vidus. Tāpat netrūkst (ne)darbu, ko tai pārmest. Taču to jau mēs visi labi zinām.
Starp citu, ja reiz varas partijas irst pa visām vīlēm, loģisks jautājums: kas ir labāki? Te diemžēl aina gaužām čābiska. Tādas opozīcijas, ko tik tiešām varētu par tādu dēvēt, izskatās nemaz nav.

Te neliels iztirzājums:

1. Vai tad par normāliem un veseliem cilvēkiem var uzskatīt tos, kas Saeimas sēdē skaļi dzied tautas dziesmas? Jau no pašas pirmās "Jaunā laika" tapšanas dienas esmu bijis viens no tiem, kas neslēpa savu nicinājumu šim kaunpilnajam anatomiskajam cirkam. Kādēļ? Pirmkārt, tajā iestājās visi tie, kas gribēja kādu amatiņu. Viņu intelekts bija tik zems, ka viņi pat nespēja to noslēpt. Kad amatiņš gāja secen, tie ātri vien aiztinās no jaunlaicēnu kopas. Otrkārt, liela daļa, kas tur saskrēja, nemaz nav centušies slēpt, ka ir idioti. Tādēļ tagad es nemaz nebrīnītos, ja šī partija nomainītu nosaukumu, ko kādreiz lepni izmantoja odiozais Saeimas deputāts Valdmanis- "Tālavas taurētāji". Ļoti atbilstoši.

2. ''Pilsoniskā savienība'', kas sevi pozicionē kā opozīcijas partiju, diez vai tāda ir. Kaut vai tādēļ, ka politiskais "klejojošais holandietis" Ģirts- Valdis Kristovskis vēl nekad nav bijis opozicionārs. Pametot "Latvijas ceļu", lai kļūtu par TB/LNNK biedru, Kristovskis vāji slēpa vēlmi pēc ministra amata. Pametot TB/LNNK, kad šī partija zaudēja savu ministru skaitu valdībā, absolūti iezīmēja Kristovska iemaņas mainīt partijas.
Kāds politiskos procecos labi zinošs vīrs man pauda, ka Kristovska- Kalnietes veidojums ir klasisks Tautas partijas veidojums. Tā teikt- dublieru komanda. Šo faktu man atklāja vasarā, sakot, ka tas apstiprināsies tad, kad TP sāks jukt ārā. Ja kaut vai Pīlēna kungs, viens no ietekmīgākajiem oranžo rindās, lems pievienoties "Pilsoniskajai savienībai", prognozes būs bijušas pravietiskas neticami ātri.

3. Vēl viena tā sauktā opozicionāru partija, kas balstīta uz Tautas partijas pārbēdzējiem Štokenbergu un Pabriku, kurai es nekad nevaru atcerēties nosaukumu- "Sabiedrība citai politikai". Šie zēni, kas 100% atbildīgi par ekonomisko un politisko sabrukumu valstī, deklarē, ka esot bez maz vai sociālistiski orientēti kreisie, smīdina ne tikai mani. Miljonārs Štokenbergs un diplomātisko ''tusiņu'' lauva Pabriks tik tiešām ir kreisie...
Atgādināšu, ka Štokenbergs bija Ekonomikas, bet pēcāk Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs pie Kalvīša. Viņa ministrēšana ekonomikas lauciņā bija absolūti neredzama. Bet kad viņam bija tā laime runāt medijos, savā tukšvārdībā viņš drīzāk līdzinājās Slakterim. Arī visas inflāciju un IKP pieaugumu prognozes Štokenbergam bija tik pat ''cienīgas'', ka par to pat smējās ''BB brokastīs''. Kā Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Štokenbergs ir līdzatbildīgs tā sauktajā novadu reformas bardakā. Viņa ministrēšanas laikā šīs haotiskās reformas augonis tika vēl vairāk inficēts, nevis dziedēts. Tik pat lieli "nopelni" ir bijušajam Ārlietu ministram Pabrikam. Kādi? Atcerēsimies viņa promaskaviskās aktivitātes 9. maija svinību sakarā un aktīvo Latvijas zemju dāvināšanu Krievijai. Pabrikam šai sakarā vajadzētu padomāt par uzvārda maiņu. Jo kreisajam labāk izklausītos Artis Pitalovs, nevis Pabriks.

Nobeigums.
Man kā liepājniekam atliek lolot cerības, ka viens no ietekmīgākajiem vīriem nelems kļūt par kādu no augstākpieminēto politisko "Šapito" biedriem. Liela ticamība, ka Pīlēna kungs izvēlēsies doties uz reģionālo Liepājas partiju. Taču tad jau tas kļūs smieklīgi. Jo Liepājā to dēvē par Tautas partijas Liepājas filiāli. Tad jau nu gan tā būs kārtējā rokāde, kas nekādas izmaiņas vienkāršajiem ļautiņiem kā man nenesīs.

1 komentārs:

Anonīms teica...

Tā visa ir daļa no plāna, lai TP vai drīzāk jau sauksim tos par "mākoņtēva ļaudīm" iekļūtu visur, pat partijās, kuras vēl tikai rodas.