Meklēšana

2009. gada 12. februāris

Turpinot vēstures izziņu

Kā jau ziņoju iepriekš, esmu nolēmis vēlreiz cītīgi fotodokumentēt ar Liepājas vēsturi saistītus vides objektus. Brīvdienās sāku ar Liepājas cietokšņa Austrumu fortu, tādēļ nākamo dienu veltīju cietokšņa Dienvidu fortam, kas atrodas pilsētas pretējā pusē. Palielīšos, ka te blakus pagājusi mana bērnība. Tāpēc praktiski viss Dienvidu forts ir izstaigāts krustu šķērsu, cik nu bērnības drosme un bailes to ļāva. Starp citu, izskatās, ka šis forts arī vislabāk ir saglabājies. Vismaz Pirmā pasaules karā to nesaspridzināja, bet tā relatīvais tuvums apdzīvotām vietām un šosejai vandāļiem bija krietns iemesls atturēties no varasdarbiem. Kā ar forta pazemes telpām, gan nemāku teikt. Kur nav ūdens, izskatās labi. To stāvoklis gan būtu jāvērtē zinošākiem betona struktūrās. Un vēl kas. Kā jau prognozēju, projekts, kurā bija iecerēts šo unikālo būvi iznīcināt, lai te uzbūvētu atrakciju parku, ir izgāzies. Ir lielas cerības, ka šādu barbarisku plānu fortu sakarā vairs nebūs. Ikvienam ir skaidrs, forti jāsaglabā un jāsakopj, lai būtu droši apmeklētājiem. Piemēram, ainavas dēļ dažas reizes gadā jānoiet ar trimeri, mazliet jāaplasa gruži, jāaizmūrē ejas un lūkas, lai tajās netiek bērti gruži, jāuzstāda kāds informatīvs stends un dažas atkritumu urnas, kur tos gružus iemest. Tik tās naudas Liepājas dome varētu atrast gan!
P.S. pēdējā Dienvidu forta apmeklējuma galeriju var apskatīt te: http://www.poga.lv/photos/aigarsp/sets/set:30903/

3 komentāri:

aspect teica...

Tur kādreiz atradās tornis,kas bija būvēts no metālkonstrukcijām.
Pusaudža gados kopā ar draugu uzkāpām līdz pusei;tālāk dūšas nepietika.Pēdējos juku laikos tas pazuda bez pēdām!Tagad man ļoti žēl,ka to nenofotografēju.Arī netā nav gadījies atrast kādu bildi,kur tas tornis būtu redzams.

Renuar teica...

par to torni,ko sagrieza un nodeva lūžņos, uzsāka krimināllietu, bet tā kā nebija cietušais ... lietu slēdza (pēc atmiņas)

Anonīms teica...

paldies dievam skandinaavu rekreaacijas centrs ir Liepaajas dienvidos ir atlikts.