Meklēšana

2009. gada 9. augusts

Kara jūrnieku diena Liepājā

Ja 7. augustā, kad Liepājā ienāca karakuģi, šķita, ka cilvēku interese ir maza, tad 9. augustā Liepāja piederēja kara jūrniekiem. Viennozīmīgi. Kādēļ es tā spriežu?
Diena sākās ar fantastisku dievkalpojumu Sv.Trīsvienības katedrālē, kurā svētku runas skanēja latviski un angliski. Dievkalpojums noslēdzās ar kopīgu valsts himnas dziedāšanu. Tad jūrnieki pie baznīcas stājās ierindā, lai cauri pilsētai dotos pie pieminekļa bojā gājušajiem jūrniekiem. Kopā ar Jūras spēkiem cauri Liepājai soļoja viesi no Dānijas, Somijas, Vācijas un Polijas. Svētku gājienu noslēdza jaunsargi, kas godam turēja līdzi.
Gājienu visā garumā gar ielām pavadīja ļaudis, labvēlīgi apsveicot jūrniekus un uzsaucot kādu uzslavu. Netrūka to, kas svinīgo gājienu centās iemūžināt. Cits bija sagatavojis fotoaparātu, cits kameru, bet cits ar telefonu izlīdzējās. Un bija jau tā vērts. Jūras spēku orķestra militārie marši skanēja iespaidīgi, balti melnā kara jūrnieku kolonna izstiepās vairāku simtu metru garumā, bet karogi pāri soļotāju galvām plīvoja jo lepni.
Militārais gājiens noslēdzās Jūrmalas parkā pie pieminekļa, kur notika svinīgā ziedu nolikšana. Pēc tā Jūras spēku orķestra defilē programma, kas izpelnījās ne tikai skaļus aplausus, bet arī īstas ovācijas.
Pēc ilgiem laikiem ievēroju kolosālu ainu: liepājniekiem bija īsti tautas svētki. Kopā ar saviem kara jūrniekiem un ciemiņiem ir pavadīti iespaidīgi svētki, kas cilvēkos ne tikai raisīja labas emocijas un prieku, bet modināja arī šodienas krīzē tik bieži bradāto Latvijas lepnumu. Jo pāri visu galvām tomēr plīvoja mūsu Latvijas un kara flotes karogs, kurā zelta diegiem iešūti zīmīgi vārdi: Mūs vieno Latvijas svētais vārds!

Nav komentāru: