Meklēšana

2009. gada 7. augusts

Mūsu kara flotei 90

Bērni sveicina Latvijas Jūras spēku kuģi M-06 "Tālivaldis".
Šogad 90 gadu jubileju svin Latvijas kara flote. Tādēļ 7. augustā Liepājā notika karakuģu parāde. Sastājušies reidā, kuģi rindā devās pa ostas vārtiem un pietauvojās Tirdzniecības kanālā.
Patiesību sakot, es nekad nebiju redzējis kara kuģu parādi, ja neskaita bērnības atmiņas par padomju kara flotes dienu Liepājā. Toreiz visi varenākie padomju flotes kuģi gāja cauri Karostas kanālam uz jūru. Neiztika bez ieroču demonstrēšanas un militāristu paraugdemonstrējumiem. Diemžēl, nekādu vizuālu liecību par šiem pasākumiem padomju laikos, manā rīcībā nav. Tādēļ ar bērniem devāmies uz Liepājas Dienvidu molu, lai apskatītu jauno laiku kuģu parādi. Atzīšos, ka biju pārsteigts, ka uz kuģu ienākšanu ostā bija atnākuši lūkoties tik maz liepājnieku. Vien pārdesmit cilvēku. Protams, lai nokļūtu līdz ostai un molam, kājām pa pludmali jābrien pārdesmit minūtes. Taču tik siltā un saulainā laikā tas nemaz nebūtu grūti. Bet galvenais manuprāt vaina tanī, ka par šiem svētkiem bija ļoti skopa informācija. Arī es, būdams Jūras spēku dedzīgs piekritējs, par gaidāmo kuģu parādi vien nejauši izlasīju Jūras spēku mājas lapā, kura jau tā atveras smagnēji un cenšos bez liekas vajadzības neapmeklēt. Kā lai par parādi uzzinātu citi? Domāju, ka 90 gadu jubileja pietiekami labs iemesls, lai tam par godu tiktu izplatīta mazliet pieejamāka informācija.
Lai nu kā, biju uz mola un visu cītīgi fotografēju. Biju cerējis, ka uz šiem svētkiem ieradīsies arī mūsu tuvākie kaimiņi- igauņi un leiši ar saviem jaunajiem kuģiem, bet nekā. No ārzemēm Liepāja ienāca Polijas kara flotes hidrogrāfijas kuģis "Heweliusz" 265, vācu kara flotes mīnu meklētājs M- 1090 "Pegnitz", Dānijas karalisko jūras spēku patruļkuģis P-521 "Freja" un Somijas patruļkuģis FNS ''Raahe'' 71. Kopā ar ārvalstu kuģiem parādē piedalījās arī Latvijas Jūras spēku flagmanis A-53 "Virsaitis", mīnu meklētāji M-04 "Imanta" un M-06 "Tālivaldis", patruļkuģis P-03 "Linga" un Krasta apsardzes kuteris KA-07 "Ausma".
Lai nu kā ar to krīzi un budžeta samazinājumiem, algu apcirpšanu, bet mūsu kuģi izskatījās lieliski. P- 03 "Linga" gan ducināja ostā ar diezgan pamatīgu trobeli, taču pieņemu, ka tā tam bija jābūt.
Vairāk bildes var apskatīt te: http://www.flickr.com/photos/aigarsprusis/sets/72157621970323940/ un te: http://www.poga.lv/photos/aigarsp/sets/set:33994/.

Visbeidzot, apsveicu mūsu kara jūrniekus ar lielo jubileju!

5 komentāri:

Anonīms teica...

M-04 nosaukums ir IMANTA.
Prieks par entuziasmu, paldies.

Aigars teica...

Paldies par aizrādījumu. Izlabošu.

Anonīms teica...

Domaaju ,ka Tu visu atceries,kaa Ancuks lielo BDK ostaa iestuureeja....

Anonīms teica...

berni sauc pec krasainam skardenes bundzinam

Anonīms teica...

Vai spried pēc sevīm?