Meklēšana

2009. gada 9. septembris

Citas pasaules

Pēdējā laikā, esot interneta vidē, lielākoties lasu un skatos daudz vēsturisko resursu. Īpašu sajūsmu rosina fotogrāfijas, kas tapušas laikos, par kuriem vien lasāms grāmatās. Viens no manu zināšanu baltajiem plankumiem bija pilsoņu karš ASV. Protams, tā jau nav, ka nebūtu šo to par to lasījis vai redzējis kādu miglfilmu. Taču tādu pamatīgu izpratni un skaidras vizualizācijas par šo periodu ASV vēsturē esmu guvis, apmeklējot un pastudierējot vairākas interesantas vietnes, piemēram šo te: http://www.civilwarphotos.net/. Kaut kas jau tajā visā ir: fotogrāfijās redzēt cilvēkus, kuri dzīvojuši 150 gadus atpakaļ.
Ja reiz paliekam ASV vēstures lauciņā, tad vēl viens fotoblogs, ko regulāri apmeklēju ir Shorpy.com. Pārsteidzošas fotgrāfijas, kuras ikvienu ieved pavisam citos laikos. Tiesa, jeņķu pasaulē. To var aplūkot te: http://www.shorpy.com/.
Starp citu, pagājušonedēļ beidzot nopirku sen ievēroto Lato Lapsas sarakstīto "Brīvības grāmatu". Atzīšos, ka pirku to dēļ Ziemeļkorejas, kuru L. Lapsa esot apmeklējis. Diemžēl, esmu vīlies. Jau pats autora garadarba sākums pagalam pārsteidza, proti, grāmata veltīta diviem viņa kaķiem. Laikam ar tādu attieksmi Lapsa grāmata rakstījis un uzdevis. Priekš kaķiem. Lai man piedod Lato Lapsa, taču grāmata uzrakstīta feļetona garā. Grāmatas pirmajā daļā autors nemitīgi atsaucas uz Džordža Orvela antiutopiju "Nineteen Eighty-Four". Visticamāk, ka līdzību ārprātīgā Kim Čen Ira valdītajā Ziemeļkorejā ar Dž. Orvela darbu ir vairāk nekā vajag, taču, pērkot latvieša žurnālista grāmatu, biju cerējis vismaz uz mazliet lielāku dokumentālo faktu atstāstījumu, subjektīvām pārdomām un kaut nelielu redzētā iztirzājumu plašākas reportāžas veidā. Ak jā, vienviet L.Lapsa atsaucas uz Artemija Lebedeva ceļojumu pa Ziemeļkoreju. Nez vai tas bija prātīgi, jo pazīstamā krievu dizaina granda ceļojums viņa mājas lapā sanāci krietni vien saturīgāks. Tik pat kritisks esmu par grāmatas otro daļu, kas veltīta Turkmenistānai. Fakts, ka šajā Vidusāzijas valstī valda pilnīgs ārprāts, arīdzan ir uz delnas. Taču Lapsas darbs vairāk iederētos kāda sestdienas žurnāla atvērumam ar nosaukuma "Tēvoča Muhameda stāsts netīrā tējnīcā".
Ziemeļkorejas sakarā iesaku aplūkot šo fotoblogu: http://sergeydolya.livejournal.com/59591.html.

1 komentārs:

Anonīms teica...

Te ir 30.-40. gadu krāsainās vācu fotogrāfijas
http://www.ipernity.com/doc/microwavedbarbiedoll/home?from=2417236&at=1216068605