Meklēšana

2009. gada 11. septembris

Kalpaka tilta atvēršanas svētki

2009. gada 28. augusts, Rožu laukumā.
28. augustā Liepājā notika sengaidīts notikums- notika svinīgā Kalpaka tilta atklāšana. Ar lepnumu varu pateikt, ka kopā ar bērniem (7, 9, 12 g.v.) bijām to 400 liepājnieku vidū, kas mēroja ceļu no Rožu laukuma līdz Karostas kanālam gājienā. Gājiens bija brīnišķīgs- pa priekšu ar savu retro "Ford" brauca Liepājas seno spēkratu entuziasts Alberts Altens, aiz viņa brašā solī Jūras spēku orķestris. Tad visi pārējie. Gājienu spilgtināja dāmas krievu, ukraiņu un laikam arī kādas citas slāvu tautas greznos tautastērpos. Visu ceļu liepājniekus priecēja čigānu ansamblis.
No nākot līdz kulminācijas vietai pie Karostas tilta sagaidīja neliela vilšanās. Par svētkiem liecināja vien milzīgais ļaužu skaits abos Karostas kanāla krastos. Nebija gaidīto pārsteigumu. Varbūt es kļūdos. Iespējams Kalpaka tilta atvēršanas svētku organizatori tā nedomā, taču biju pārliecināts, ka gājienā ejošais čigānu ansamblis sniegs kādu priekšnesumu. Biju gaidījis, ka pēc gājiena ļaužu tūkstošu pilsētas pusē priecēs kāds koncerts. Bet nekā. Ja nebūtu bijis Jūras spēku orķestra muzikālā pavadījuma gājiena laikā, bet pēc tam kanālā nebūtu skatāmi Jūras spēku ūdenslīdēju komandas paraugdemonstrējumi ar laivu "Viesulis", būtu grūti saprast, kādēļ 28. augusts ir svētku diena Liepājā.
Pārsteigums bija burinieka "Libava" raidītie lielgabalu šāvieni, ar kuru sākās atjaunotā tilta aizvēršana. Skanēja vareni liepājnieku aplausi, kad tilts savienoja abas Liepājas daļas. Visi priecīgi nolūkojās kā tiltam savu svētību dod vairāku konfesiju mācītāji. Taču pēc tam sākās vesela bēdu ieleja. Vienkārši nekas vairs nenotika. Pāri tiltam cilvēkus nelaida, jo kā vēlāk noskaidrojās, bija gadījusies kāda tehniska kļūme. Visi bija saprotoši, nekādas kurnēšanas nebija. Diemžēl daudzu spēkos nostāvēt vairs nebija. Un bija drūmi redzēt, kā milzīga cilvēku upe pa Kalpaka ielu dodas prom no pasākuma vietas, nesagaidot iespēju pāriet pāri tiltam uz Karostas pusi, kur bija iecerēts koncerts Lāčplēša parkā. Starp tiem arī mēs.
Nobeigumā vien atziņa, ka jebkuram pasākumam ir jābūt tādam kā rezerves variantam. Bija jābūt gataviem, ka cilvēku būs daudz. Bija jābūt gataviem, ka šis tas var aizķerties un ļaudis vajadzēs izklaidēt. Pat būtu pieticis ar kāda kora dziesmām, nelielām atrakcijām bērniem, iespēju nopirkt kādu tēju vai pīrādziņus. Nekā. Žēl. Lai man svētku organizatori piedod par kritiku, bet Liepāja neizmantoja lielisku iespēju. Varbūt tas saistīts ar lielo pilsētas vadības uzmanību sirdslietai- autorallijam, kas tieši šodien sākas, varbūt tam par iemeslu kas cits.
Reportāža te: http://www.poga.lv/photos/aigarsp/sets/set:34358/.

Nav komentāru: