Meklēšana

2009. gada 16. oktobris

Atjaunoto Latvijas Jūras spēku pirmie kara kuģi

Nesen, rakņājoties un meklējot ziņas par Latvijas Jūras spēku bijušajiem kuģiem deviņdesmitajos gados, atradu šo to interesantu. Tādēļ nolēmu atkal mazliet uzrakstīt to.
Kā jau rakstīju pirmajā daļā par Latvijas Jūras spēkiem, kopā ar bijušās Vācijas Demokrātiskās Republikas diviem "Kondor I" klases traleriem 1993. gada jūlijā Latvijai piešķīra arī trīs 38 metrus garos PSRS 205 projekta (NATO apzīmējums- OSA I) ātrgaitas torpēdkuterus (dažādos avotos atrodamie fakti, ka Vācija Latvijai nodeva sešus šīs klases kuģus, patiesībai atbilst tikai daļēji, jo tie uz Latviju tika vilkti tauvā un tika paredzēti izjaukšanai). Pēc daļējas pārbūves Jūras spēku ierindā stājās tikai viens- 1965. gadā būvētais C 734 "Albert Gast", kas Latvijā pārtapa par P- 01 "Zibens". 1971. gadā būvētais C 711 "Heinrich Dorrenbach" pārtapa par P- 02 un tika iekļauts rezervē, taču tā arī nekad tiešos pienākumu neveica. Trešais- C 731 "Otto Tost" tika izjaukts rezerves daļās.

Bijušās Vācijas Demokrātiskās Republikas 205 sērijas patruļkuģis C 734 "Albert Gast" jau zem Latvijas Jūras spēku karoga un nosaukuma "Zibens" P-01. Redzams, ka no kuģa nomontēti torpēdaparāti. Spriežot pēc mastā paceltā Polijas karodziņa, domājams kuģis nofotografēts tieši šīs valsts ūdeņos. Domājams, deviņdesmito gadu pirmā puse, jo uzraksts P-01 ir uzkrāsots uz kuģa augšējās daļas. (attēls salikts no divām fotogrāfijām)

Patruļkuģis "Heinrich Dorrenbach" C 711 Liepājas ostā, kam piešķīra nosaukumu P-02. Sānos ar gaišāku krāsu redzamas vietas, no kurām tika demontēti torpēdu aparāti. Domājams 1993. vai 1994. gads.

P-01 "Zibens" Liepājas Tirdzniecības kanālmalā pie Jūras spēku pastāvīgās bāzēšanās vietas Roņu ielas galā. Pagaidām man nav izdevies noskaidrot, kurš tas ir gads. Nav arī skaidrs, kādēļ kuģa aizmugurē ir Latvijas valsts karogs, iespējams, tie varētu būt deviņdesmito gadu vidus un kuģis vairs netiek ekspluatēts.

Kreisajā pusē "Storm" klases patruļkuģis P- 04 "Bulta", labajā OSA klases P- 02. Pavērojiet, ka P-02 aizmugurē ir Latvijas valsts karogs, nevis Jūras spēku karogs. Kuģi pietauvoti Liepājā, Tirdzniecības kanālmalā, iepretīm Vecajiem kapiem.

Tiem, kas nav lasījuši raksta pirmo daļu, iesaku to izdarīt te: http://www.aigarsprusis.lv/2008/05/msdienu-latvijas-kara-flote.html
Vēl iesaku izlasīt par Liepājā atrasto "Lindau" klases vraku: http://www.aigarsprusis.lv/2009/03/parsteigumu-diena.html

Nav komentāru: