Meklēšana

2008. gada 23. oktobris

Freibergas kundze turpina pārsteigt

Pēc tam, kad visi esam izsmējušies par Vairas Vīķes Freibergas muļķīgajiem padomiem Liepājai par 16 190Ls, kundze nākusi klajā ar jaunu atklāsmi. Bijusī Valsts prezidente krievu valodā raidoša kanāla TV5 raidījumā "Bez cenzūras" aizsaulē aizgājušo aktrisi Viju Artmani intervijā nodēvēja par "spēcīgu un augstistāvošu komunisti". Zīmīgi, ka tieši Freibergas prezidentēšanas laikā izcilajai aktrisei tā arī netika piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis. Valsts apbalvojumu māksliniece ieguva tikai gadu pirms nāves, 2007. gada novembrī, kad Rīgas pilī jau bija Valdis Zatlers.
Kā raksta laikraksts "Neatkarīgā", Latvijas PSR Augstākās padomes, kuras deputāte bija V. Artmane, sēžu stenogrammas no 1989. un 1990. gada rāda, ka aktrise ir bijusi aktīva debatētāja un viņas uzstāšanās, lemjot par Latvijai vēsturiski svarīgiem jautājumiem, neatstāj divdomīgu iespaidu par aktrises uzskatiem. Viņa viennozīmīgi izteikusies, kad apspriesti vairāki Latvijas suverenitātes un neatkarības virzienā sperti soļi. Vienlaikus šī deklarācija, kuru no tribīnes atbalstīja arī V. Artmane, bija dokuments, uz kuru AP vēlāk balstījās, sperot soļus uz pilnīgu neatkarību. 1990. gada 12. janvāra sēdes stenogramma rāda, ka V. Artmane aizstāvējusi LPSR simbolikas maiņu, atjaunojot himnu Dievs, svētī Latviju! un sarkanbaltsarkano karogu.

Pilns šīs ziņas teksts lasāms te: http://www.nra.lv/zinas/10453-eksprezidente-artmane-bija-augstistavosa-komuniste.htm
Savukārt ar asu, bet taisnīgu publikāciju reaģējis Vijas Artmanes dēls Kaspars Dimiters. Viņa raksts lasāms te: http://www.nra.lv/blogi/10521-mans-komentars-pie-vvf-viedokla.htm

1 komentārs:

Roman Baltsster teica...

Es nesaprotu tavu poziciju - tu apstrīdi to ka Artmane bija augsti stāvoša komuniste?