Meklēšana

2008. gada 6. novembris

Žurku skrējiens

Skatoties uz pašmāju politiķu reakciju pēc jaunā ASV prezidenta ievēlēšanas, pārsteidz, cik veikli dažs labs pārmeties no karojoša ērgļa par miera balodi. Pārsteidz, ka cilvēki, kas vēl nesen ar putām uz lūpām lādēja ikvienu, kas kritizēja Džordžu Bušu, bet tagad acis nemirkšķinot slavē jauno ASV izvēli.
Joprojām uzskatu, ka Sadams Huseins bija labāks, nekā tūkstošiem mirušu jaunu amerikāņu un tūkstošiem trakojošu dvieļgalvu Irākā, kas nākotnē nevilcināsies spridzināt vilcienus arī Latvijā. Subjektīvi es nekad neesu slēpis, ka starp Demokrātu vai Republikāņu tandēmu, pēdējie vismaz nav apkaunoti ar tādu briesmoni kā Franklins Delano Rūzvelts un var lepoties, ka to rindās ir bijis Ronalds Reigans. Taču pat minimālas konsekvences mūsu valsts politiķi taču varētu saglabāt. Pat pavirši palapojot pēdējo piecu gadu laikrakstus, redzams, ka teju visi Latvijas politiskie trubadūri mētājušies pa pašlabuma vagām kā nelabie.

2003. gads. ASV Valsts sekretārs Kolins Pauels, kurš pirms pašām 2008. gada ASV prezidenta vēlēšanām nodevīgi pamet savus agrākos darba devējus, ANO mītnē Ņujorkā demonstrē stikla flakoniņu ar kādu, iespējams, indīgu vielu. Visi zin, ka tie ir meli. Latvijā valdošais sviests gan nē. Seko arī Latvijas politiķu reakcija. ''Nostājoties Francijas un Vācijas pusē, mēs varbūt novērsīsim karu, bet vājināsim NATO un zaudēsim savu stiprāko un vienīgo stratēģisko partneri- ASV'': izteiksmīgi pauž Latvijas Republikas Ārlietu ministrs Artis Pabriks. Lietot vārdu "okupācija" Irākas sakarā nevar, jo tas saasina stāvokli pasaulē, laikrakstam "Rīgas Balss" atkal skaidro Latvijas Ārlietu ministrs Artis Pabriks, Tautas partijas biedrs.

2005. gads. "Ja Latvija atsauc bruņotos spēkus no Irākas, tā sniedz atbalstu teroristiem!": laikrakstam "Diena" stingri pauž Ojārs Kalniņš. Tikmēr šajā bezjēdzīgā karā Latvija sāk zaudēt savus karavīrus. Joprojām nekas neliecina, ka Ojārs Kalniņš ar savu patronesi Vairu Vīķi Freibergu kravā somas, lai dotos mūsu zēniem uz Irāku palīgā.

2007. gada vasara. Valstī joprojām plosās ASV vēstniecības atbalstītā neotolerances vilnis. Vērmaņdārzā izrādās visādi slaisti un homoseksuālisti, gan pēcāk- 4. jūlijā braši ap Ketrīnas Todas Beilijas sarūpētām tortēm pieplok vietējais politiskais sviests. Kad tiek ievēlēts jaunais Latvijas prezidents Valdis Zatlers, šī vienlīdzības, savstarpējās cieņas un iecietības mācība nāk visā savā godībā. Preses konferencē par jaunievēlēto prezidentu atklāti ņirgājas divas liberāla laikraksta žurnālistes- Baiba Rulle un Gunta Solga. Pie Saeimas jauno prezidentu sagaida "Jaunā laika", "Saskaņas centra" un biedrības "Delna" sakūdīti cilvēki, kuri sauc "Aploksnes, aploksnes!'' un ''Zaglis, zaglis!".

2007. gada rudens. Pārpildīta Latvijas Universitātes Lielā aula, kurā pulcējušies gan studenti, gan arī daudzi sabiedrībā pazīstams sviests no opozīcijas un valdošās koalīcijas, daudzi ārvalstu vēstnieki, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadība, "Parex bankas" vadītājs Valērijs Kargins un citi. Skaļu aplausu sagaidīta, ierodas ASV vēstniece Latvijā.
"[...] Kā teicis prezidents Bušs, mēs atbalstīsim tos, kas aizstāv brīvību. Mēs nerīkosimies citu vietā tad, ja viņiem pašiem ir rīcības brīvība to darīt. Tas ir kaut kas tāds, kas jums jāizdara savā labā [...] Valdība eksistē, lai kalpotu tautai — visai tautai, nevis tikai tās daļai[...] Esam redzējuši notikumus, kas šķiet pretrunā ar mūsu kopīgajām vērtībām. Piemēram, mēģinājumi tiesās ielikt tiesnešus, kas "zinās, kas jādara", mēģinājumi manipulēt ar likumiem, kas nosaka drošības iestāžu darbību, lai pieļautu lielāku politisko iejaukšanos, publiskas kampaņas, kas diskreditē tiesības un likuma varu sargājošas institūcijas,"- tikai daži fragmenti no ASV vēstnieces Latvijas Republikā Ketrīnas Todas Beilijas uzrunas Latvijas Universitātē.
"Beilijas runa bijusi draudzīga, atklāta un ieturēta «republikānisma garā». Vēstniece uzrunājusi visu sabiedrību, norādot, ka demokrātija nav perfekta, bet trausla sistēma. Beilijas teiktais atspoguļojot ASV pausto nostāju. ASV politika vienmēr bijusi mesiāniska, ar lielu ticību progresam.[...] Vēstnieces runā nav izskanējis nekas tāds, kā dēļ varētu tikt celtas pretenzijas un ko varētu uzskatīt par diplomātiski nepieklājīgu,'' medijiem pauda nākamā dienā pēc ASV vēstnieces runas Latvijas Republikas Ārlietu ministrs Artis Pabriks, joprojām Tautas partijas biedrs.

2008. gada rudens. "[...] Pēdējā laikā ASV prestižs ir būtiski krities un tas atsaucas arī uz Latviju kā ASV partneri. Obama ir tas prezidents, kurš spējīgs pēc iespējas veiksmīgāk panākt tādas Amerikas atgriešanos, kurai uzticas,'' uzskata Artis Pabriks, tagad jau partijas "Citai politikai" biedrs. Pabriks Latvijas Radio 1 arī atklāj, ka iekšēji viņš un viņa partija esot cerējusi uz šādu vēlēšanu iznākumu. Viņš un Sorosa sponsorētais Baraks Obama esot domubiedri.

Atsevišķa saruna būtu par Kārli Streipu. 2008. gada 4. novembra LTV raidījumā "Skats no malas'' šis cilvēks sabradāja pēdējās savas vizuālās cilvēcības paliekas. Ar vāji slēptu labbatiku un smaidu paziņodams, ka Džons Makkeins ir vecs un slims cilvēks, kas sirgst ar ādas vēzi, tāpēc līdz pirmās prezidentūras termiņa baigām varot nemaz neizdzīvot, Streips atļāvies pārkāpt TABU, ko vesels cilvēks nedarītu. Pretīgi.

1 komentārs:

Anonīms teica...

Ko Streips pateica nepatiesu? Makeins nav slims?
Viņam nenotiek samaņas zudumi? Un ar to Streips nav nekā ņirgājies par viņu, jo loģiski, ka par prezidentu ar sarkano podziņu nevar būt Makeins un kur nu viņa iespējamā aizstājēja - Peilina. Par to vispār labāk klusēt.. Bušs, bet trakāks variants.