Meklēšana

2008. gada 12. decembris

Trīs jautājumi ministra Veldres trīs jautājumiem

Šodien Aizsardzības ministrijas mājas lapas sadaļā "Aizsardzības ministra blogs" izlasīju jaunāko ministra Vineta Veldres ierakstu "Trīs jautājumi par „Beverīnas” traģēdiju". Varbūt vairs nav īstais laiks turpināt publicēt savas pārdomas par šo baiso notikumu, tomēr ir savādi redzēt ministra paštaisnumu. Pirmkārt, kam gan vēl, ja ne pašam Veldrem vajadzētu atbildēt uz paša jautājumiem, jo tieši viņš vada Aizsardzības ministriju, kas atbild par glābšanas darbiem uz jūras. Otrkārt: vai ministrs nevēlas atbildēt uz paša pausto uzreiz pēc traģēdijas?

1. Nākamajā dienā pēc nelaimes, 3. decembrī Vinets Veldre plašsaziņas līdzekļiem pauda, ka "[...] zvejas kuģa "Beverīna" apkalpe jūrā bija devusies bez glābšanas vestēm un glābšanas plostiem [...]". Tagad zināms, ka plosts taču bija. Vēl vairāk, tas bija sagatavots apkalpes evakuācijai, taču kuģa A- 53 "Virsatis" doto ieteikumu dēļ apkalpe plostā neiekāpa. Neskatoties uz to, vai vestes bija mugurā vai nē, neskatoties uz to, ko "Beverīna" jūrā darīja, arī glābšanas vestes ūdenslīdēji atrada.
Jautājums: kādēļ ministrs pauda pārsteidzīgu un tādēļ arī nepatiesu informāciju?


2. Ministrs medijiem klāstījis, ka ''zviedri šajā rajonā varējuši ierasties 10-15 minūtes ātrāk nekā mūsu pašu helikopters no Lielvārdes''? Tika minēti dažādi papildus apstākļi, arī vēja virziens. Pēc dažām dienām atklājies, ka Latvijas Gaisa spēkos esot tikai 3 lidotāji, kas varot lidot nakts laikā virs jūras un kādu glābt, bet neviens no viņiem neesot atradies postenī.
Jautājums: kādēļ ministrs teica nepatiesību, ka zviedri varējuši ierasties 10- 15 minūtes ātrāk, ja Latvijas Gaisa spēku helikopters ierasties pietiekami kvalificētu lidotāju trūkuma dēļ nevarēja ierasties vispār?

3. Ministrs medijiem apgalvoja, ka ''pēc tam "Virsaitis" piedāvājis evakuēt kuģa apkalpi, pat izmetot glābšanas plostu jūrā, taču zvejnieki atteikušies''. Noskaidrojies, ka tā nav patiesība. ''Virsaitis'' nemaz nav piedalījies glābšanas operācijā, bet gan veicis pasīvo novērošanu. Pie tam, kā jau minēts, tieši no kuģa "Virsaitis" skanēja aicinājums plostā vēl nekāpt.
Jautājums: kādēļ ministrs Veldre teica nepatiesību, ka apkalpe atteikusies evakuēties un nav kāpusi izmestajā plostā, ja noskaidrojies, ka plosts un peldriņķi izmesti tikai pēc tam, ka "Beverīna" apgāzās?

2 komentāri:

Anonīms teica...

tiesam sanak, ka jurai labak netuvoties

Anonīms teica...

peecis
nu ja autors, dzīvojot Liepājā, tā arī nav varējis uzzināt nianses par "Beverīnas" epopejas gaitu, tad viņš ir vēl stulbāks un slinkāks, nekā domāju!