Meklēšana

2009. gada 25. marts

Sarkanā genocīda upuru diena

Šodien paliek tieši 60 gadu, kopš padomju okupācijas režīms veica baisu Latvijas iedzīvotāju deportēšanu uz Sibīriju, kur liela daļa upuru gāja bojā mokošā nāvē. Krievija joprojām skandina par savu varenu, diženumu un par visu varu noliedz to, kas saistīts ar šiem noziegumiem. Par laimi, Latvijā pēdējos gados daudz kas sāk uzlaboties. Top dokumentālas filmas par komunistu noziegumiem, ar sarkano noziedznieku asinsdarbiem tiek iepazīstināta pārējā pasaule, nevairās par to runāt arī politiķi. Visbeidzot, valdošais režīms aizvien mazāk vēlas izskatīties pēc tā briesmoņa un Maskavas pakalpiņa, ko pie Brīvības pieminekļa nodemonstrēja Vaira Vīķe Freiberga, apsaukājoties un mēdoties uz izsūtītajiem. Savādi, bet mitēties viņa nespēj joprojām...
Jaunus un mazāk zināmus faktus par 1949. gada 25. marta traģiskajiem notikumiem publiskojusi "Latvijas Avīze". Gata Krūmiņa publikācijā "''Nekādus puspasākumus''– 1949. gada 25. marts", lasāmi fakti, kas ataino, ka ne jau visi okupētās Latvijas kolaboranti vēlējušies šausminošo vardarbības aktu pret cilvēkiem. Bet nav arī trūcis, kuri ar degsmi aicinājuši un pēcāk arī izpildījuši visas asiņainās Kremļa ieceres.
Par izsūtīto tautiešu likteņiem stāsta arī Latvijas Okupācijas muzejā (Rīgā) atvērtā izstāde, par ko informē laikraksts "Neatkarīgā". Tajā ir atskats uz daļu no tiem 42 125 cilvēkiem, ko sarkanais noziedznieku režīms bezjēdzīgi un barbariski represēja. 25. marta atceres dienas ietvaros notiks arī kāds vēsturisks notikums- notiks jaunas mācību filmas pirmizrāde par 1949. gada 25. martu. Filmu sagatavojusi Latvijas Okupācijas muzeja Video un kinofoto krātuve. Varbūt velti, taču vismaz ir jācer, ka nākamās paaudzes cittautieši ar šīs filmas un citu materiālu palīdzību beidzot apjēgs, ko ar Latviju un tās iedzīvotājiem komunistiskais režīms nodarīja. Jo tādu attieksmi, kādu redzējām pērnā gada augustā Torņkalnā, negribētos.

Nav komentāru: