Meklēšana

2009. gada 12. maijs

Kuģa apmeklējums

Vairums, kas apmeklējuši Liepāju, Tirdzniecības kanālmalā redzējuši lielo- balti pelēko kuģi, kas pietauvots tieši pie Promenādes. Tas ir Liepājas Jūrniecības koledžas mācību kuģis “Afanasijs Ņikitins”. Tas būvēts 1964. gadā bijušajā PSRS, Nikolajevas pilsētā. Kuģa garums ir 84,7 metri, platums – 14,62 metri, maksimālā iegrime – 5,6 metri, kravnesība – 2433 tonnas. Kuģa kreiserātrums ir 10 mezgli jeb 18,5 kilometri stundā. Kuģis tapis kā lielais zvejas saldētājtraleris. Padomju laikos kuģis bijis kā peldoša rūpnīca– tas zvejojis un pats arī pārstrādājis lomu. Pēdējo reisu kuģis veica 1986. gadā. 1987. gadā Okeāna zvejas flotes Liepājas bāze saskaņā ar Latvijas PSR Zivsaimniecības ministrijas lēmumu pārrakstīja kuģi, lai to pārbūvētu izmantošanai mācību nolūkos.
Mūsdienās saviem spēkiem “Afanasijs Ņikitins” pārvietoties nav spējīgs. Kuģim ir noņemta dzenskrūve un nedarbojas stūres iekārta. 1992. gada 27. jūlijā kuģi pārņēma Liepājas Jūrniecības koledža. Kopš šī gada līdzekļu trūkuma dēļ kuģim nav veikti praktiski nekādi korpusa remontdarbi.
No 2004. gada mācību kuģa kapteinis ir Guntis Pogulis. Bet 2009. gada 5. maijā pie mācību kuģa “Afanasijs Ņikitins” sāniem tika pietauvots Jūras spēku mīnu meklētājs M-03 “Namejs”. Ar Liepājas domes un kara flotes gādību kuģis nodots Liepājas Jūrniecības koledžai kā mācību kuģis. Un tas nozīmē, ka tuvākajā laikā sāksies mācību kuģa “Afanasijs Ņikitins” pēdējais brauciens. Šoreiz uz sagriešanu lūžņos.
Pēc paša mācību kuģa “Afanasijs Ņikitins” apkalpes vārdiem, “Namejs” ir skaists, labi kopts un vērtīgs kuģis. Atšķirībā no mācību kuģa “Afanasijs Ņikitins”, “Namejs” ir kuģot spējīgs un labā stāvoklī. Taču par mazu, lai pilnībā apmierinātu visas prasības, jo uz tā esot jāparedz vietas gan mācību klasēm, gan muzejam. “Afanasijs Ņikitins” ir unikāls savā ziņā ar to, ka tas pēdējais šī tipa kuģis Latvijā un visā Baltijā. Pārējie šī tipa kuģi no Liepājas tika pārdoti- vairāki nonākuši Indijā, kur tos izjauca, savukārt trīs kuģi esot aizvesti uz Amerikas kontinentu. Deviņdesmito gadu sākumā viens šāds kuģis uzskrēja uz klintīm pie Īrijas krastiem un nogrima dzelmē.
Ar laipnu mācību kuģa “Afanasijs Ņikitins” darbinieku atļauju 12. maijā man bija iespējams apmeklēt šo kuģi.

1 komentārs:

Anonīms teica...

Tur jau to lūžņu būs pavisam maz.Tā rūsa un visi mēsli sadegs un sarkanie dūmi pa skursteni atkal laukā.Vai tad mūsu jūrniekiem šaušanas apmācībām mērķi nevajag?Krīzes laikā vajag rīkoties radikāli un radoši!