Meklēšana

2009. gada 5. oktobris

Latvijai nevajag jaunus omoniešus


Šodien, pārlapojot ziņas, ieraudzīju vienu, kam būtu vērts pievērst uzmanību. Tā nākusi no "Neatkarīgās". Valsts policijas bonzām esot iecere izveidot nelielu specvienību katrā pilsētā. Atklāti sakot, iecere sena kā pasaule. Astoņdesmitajos gados PSRS izdarīja to pašu, izveidojot pilsētās, kurās iedzīvotāju blīvums tuvu miljonam, OMON vienības. Pēc loģikas ir saprotami, ka uzturēt policijas specvienības reģionā būtu tā kā saprātīgi, gadījumam, ja kas nopietns. Taču baidos, ka Latvija tam ne tuvu vēl nav gatava. Proti, ne jau cilvēki, kas iet pa ielām baidīsies no zēniem bruņuvestēs. Šādu specvienību reģionalizēšanai nav gatava ne valsts policija, ne pati valsts. Jo labā atmiņā ne tikai man palikusi valsts policijas specvienība Liepājā, kurā no duča policistiem vien retais prata latviešu valodu, bet to zili plankumainās uniformas ar strīpainajiem jūrnieku krekliem kaut kā ļoti atsauca atmiņās zēnus no deviņdesmito gadu sākuma, kas šturmēja i preses namu, i iekšlietu ministriju apšaudīja. Bez tam joprojām neesmu sapratis, kurš deviņdesmito gadu vidū iedomājās, ka pa Liepāju jābraukā šādai policijas specvienībai ar kalašņikova automātiem? Vai kāds ir padomājis, kādas būtu bijušas sekas, ja kāds no šiem policistiem būtu iedomājies ar automātu šaut pilsētā?
Interesanti, vai valsts policijas priekšnieks Valdis Voins savā vīzijā redz tādu pašu vienību arī Bauskā? Ja jā, tad viņa paustais, ka "Bauskā ar iedzīvotājiem galā tikt varēja arī vietējā policija, taču pieredzes trūkuma un vietējo apstākļu dēļ viņi savu pienākumu nav izpildījuši, jo tiem policistiem tur ir māja, ģimene, bērni, jo šie psiholoģiskie apstākļi kavē konkrētas rīcības, tāpēc nākotnē iespēju robežās katrā reģiona pārvaldē vajadzētu izveidot kaut ko līdzīgu Alfai", ir pilnīgā pretrunā ar loģiku. To pašu var attiecināt uz jebkuru pilsētu. Un tieši šādas absurdas domāšanas dēļ uz Latvijas nomalēm tika sūtīti bēdīgi slavenā Mobilā policijas pulka kaujinieki, kas melnās maskās lauzās iekšā ne tikai reketieru bāros, bet ar automātiem stādīja pie sienām skolu diskotēkas.
Joprojām man ir spilgtā atmiņā diena, kad šie policijas ātrās reaģēšanas vienības zēni Liepājā rīkojās tieši tāpat, kā viņu kolēģi 1991. gadā. Par to vairāk rakstīju agrāk. Bet kad iepriekš šāda vienība bija vajadzīga ļoti, tās nebija. Tādēļ pret šādu vienību veidošanu reģionos izturos skeptiski. Policijas specvienībai jābūt tikai vienai. Un arī tad šādām vienībām par piemēru jāņem Rietumeiropas valstu speciālo vienību darbības pamati, nevis jāparodē Krievijas OMON barbariskās metodes. Atsevišķas vienības jāsūta uz reģioniem uz dienesta laiku un arī tikai tad, ja tiek prognozētas ārkārtas situācijas.

Nav komentāru: