Meklēšana

2009. gada 1. decembris

500mm izmēģinot

Klāt 1. decembris. Daudzviet ļaudis pulcējušies piketos, taču es šoreiz nolieku pie malas savas politiskās pārdomas, lai dalītos cita veida piedzīvojumos. Sākšu ar to, ka jau ilgāku laiciņu domāju par iespēju tikt pie 500mm objektīva. Tā kā šāds objektīvs ir tikai paša prieka dēļ, i nemaz neskatījos, cik maksās Nikkor produkts. Kopš vasaras vidus ļoti uzmanīgi skatījos uz Sigmu APO 170-500mm F5-6.3 DG. Taču notika negaidītais- nekur Latvijā tādu atrast nebija iespējams. Pat tad, ja interneta veikals to uzrādīja par noliktavā esošu, tā starp citu beigās tika piemetināts, ka preci atvedīšot 2- 3 nedēļu laikā. Meklējot arī citus vairāk vai mazāk līdzīgus 500mm objektīvus, nonācu līdz tādam pašam iznākumam. Beigu beigās nejauši ēbajā uzgāju uz korejiešu Rokinon izstrādājumiem. Es biju lasījis par šiem objektīviem, taču tā kā lietojis esmu tikai Nikkor un Sigmu, nekāda subjektīvā sprieduma nebija. Pētot un meklējot, nonācu līdz tam, ka šis ražotājs piedāvā diezgan lētu, taču patumšu (f 1:8) 500mm teleobjektīvu. Pētīju, domāju. Šaustīju sevi: kamdēļ izmest naudu tādas rotaļlietas dēļ? Cīņa tika zaudēta. 30. novembrī atnāca sūtījums un šodien ar satraukumu pētīju, vai gluži zemē esmu nometis 100Ls.

Pats objektīvs izrādās ir pārsteidzoši kvalitatīvs. To satur kopā vieglmetāla korpuss. Bažas, ka man tiks atsūtīta plastmasas bandūra, bija veltas. Pāreja uz Nikon bajaneti arī bija laba, precīzi ielikās aparātā. Stiprinājums, piestiprināšanai uz statīva no metāla. Par to bijos vairāk, jo nekādus aprakstus par to neatradu. Bet arī te bažas veltas. Pēc svara objektīvs nav smags. Stiklam 67mm. Tā kā objektīvs ir tumšs, par fotografēšanu bez statīva pat nav ko domāt. Liepājā šodien tāda apmākusies un miglaina diena, bez saules. Taču vakardienas bažas par iespēju kaut ko nobildēt izrādījās aplamas.
Jāsāk ar to, ka objektīvs ir pilnībā manuāls. Tātad visi iestādījumi ar roku liekami. Bet tas jau tāpat ir skaidri.

Tā kā mazākā vibrācija neko nobildēt neļaus, fotografēšanai izmantoju Nikon D5000, jo viņam ir atgāžams displejs. Laikam jau par tādiem trikiem no riktīgiem večiem pa muguru var dabūt, taču izrādījās ļoti ērti.

Par mērķi izvēlējos ostas lokatoru kanāla malā. Šis uzņēmums izdarīts ar Nikon D90 un Sigmu (28mm).

Bet šis uzņemts ar Nikon D5000 un Rokinon 500mm ED Telephoto Lens. Kā redzams, palielinājums ir fantastisks, vai ne? Pie tam, es es uzliku tikai ISO 200, kamēr objektīvs ir tumšais (atgādinu- f1:8,0)! Slēdzis bija uzlikts uz 1/125.

Tā kā bija miglains un sāka pilēt lietus, devos uz pilsētas centru. Šo uzņēmumu veicu ar to pašu Nikon D5000 un Rokinon 500mm ED Telephoto Lens. Šoreiz uzliku ISO 800, slēdzi 1/200. Bildēts no Dīķa ielas, nama trešā stāva. Fonā tie divi tornīši ir bijusī ēdnīca "Kosmoss". Liepājnieki, kas zin attālumu, sapratīs, cik liels ir pietuvinājums.

Bet šis ir nams, kuru jau bildējis no šīs vietas esmu vairākkārt. To var apskatīt te: http://virtualliepaja.wordpress.com/2009/07/28/debesis-virs-graudu-ielas/ un te: http://virtualliepaja.wordpress.com/2009/10/30/vecliepajas-panorama/.

Secinājumi. Vismaz pagaidām esmu vairāk nekā pārsteigts. Es protams necerēju uz brīnumiem, bet rezultāts vairāk nekā pārspēja gaidīto. Pašu priekam, pētot to, ko bez krietna palielinājuma neizdarīt, teleobjektīvs godam der. Bet līdz ar viņu līdzi būs jāņem statīvs. Nu galu galā, ja esat vienkāršs cilvēks kā es, kam gribas mazliet padraiskoties, taču maciņš par plānu, lai apmierinātu savas iegribas pēc kaut kā tāda, šis Rokinona daikts tik un tā sagādās daudz prieka.
Pagaidām pieredze ar to noslēgusies. Sagaidīšu saulainu laiku un izpētīšu, ko šis korejiešu mazbudžeta objektīvs spēs jūras malā. Katrā ziņā, gaidiet jaunus mirkļus no Liepājas puses.

9 komentāri:

Anonīms teica...

f/1.8 ir tumšs??

Aigars teica...

Nu 1:8. Tagad izlaboju.

Unknown teica...

Nu tumšs gan.. moš pamēģini putnus pafočēt? kā viņš uzvedās.. skaidrs, ka vajag sauili vai ISO1600 + manuālo fokusēšanos... bet anyway gribās redzēt rezultātus :)

ats biju skatījies, bet raustos. labāk tad paņemt spoguleni 500/5.6. Vismaz izmērs mazs.

Aigars teica...

Spoguļobjektīvs nav mazāks. Šī garums ir kādi 30 cm un svars arī zem kilograma.

N.R. teica...

būtu interesanti kādu orģinālu NEF arī redzēt

Aigars teica...

Nākamreiz, kad būšu pie jūriņas, uzlikšu rawu.

Renuar teica...

Apsveicu! Par labu pirkumu!

Fotogrāfs teica...

paldies par aprakstu. Putnus mēģināji fotografēt?

Anonīms teica...

kapec ne:)