Meklēšana

2010. gada 21. jūnijs

Svētku gaidās donu Jums lielisku alus recepti

Līgo!
Jaukas dienas mūspusē. Diezgan patīkami silts laiks, neskatoties uz to, ka ik dienas dzirdu kritiku laika virzienā. Redz, tādas īstas vasaras vēl nemaz neesot bijis. Manuprāt lieliska vasara. Vairāk par plus 20 nemaz nemīlu. Un tad vēl patīkami konstatēju, ka Liepājas pludmalē diezgan patīkams ūdens. Tīrs, dzidrs un nemaz tik auksts arīdzan nav.
Bet galvenais, Līgo nāk! Un šogad tam gatavojamies īpaši. Kā pērn sagādājām labi daudz gaļas latviešu tradicionālam ēdienam- šašlikam. Kādi 10 kg būs. Sagādāts pamatīgs kubuls speķa pīrādziņiem. Bet man īpašs prieks par 15 litriem alus, kas padevies vienkārši izcils. Krāsa kā tumšam Baltijas dzintaram. Sanāca diezgan dzidrs. Spriežot pēc dažu malku reakcijas, diezgan spēcīgs arī. Gribat recepti? Te būs:

1. Viens lielais kukulis melnas, jo melnas rudzu maizes, viena paciņa Rīgas rauga, divi kilogrami cukura, viens "Superneto" nopērkamais "Iļģuciema" iesala maisījums puslitra burciņā un škipsniņa pērno apiņu.
2. Maizīti saplēš smalkos gabaliņos, ieliek cepeškrāsnī. Līdz brīnumam apcep. Tad apcepto maizi ieliek traukā, kur vismaz 10 litri verdoša ūdens. Pēc aptuveni divām stundām cauri sietam ūdeni nolej. Maizi ārā nemetiet, lejiet virsū vēlreiz 10 litrus verdoša ūdens. Pēc stundas cauri sietam lejat atkal. Iegūstam teju 20 litru brūna kvasa krāsas ūdeni.
3. Tad uz pannas izberiet 1 kg cukura. Kausējiet līdz karamelizācijai. Process ir bīstams, apdedzināties nav grūti, esat uzmanīgi. Kad cukurs kļuvis brūns un šķidrs, ņemiet nost no uguns. Ļaujiet cukura masai atdzist līdz mērenai temperatūrai un tad ielejiet traukā ar 1 litru verdoša ūdens. Tieši tāpat atkārtojiet ar otro cukura kilogramu.
4. Izkausēto cukuru verdošajā ūdenī kārtīgi maisiet un pievienojiet rauga paciņu. Kad kārtīgi izmaisīts, iejauciet iesala masu. Maisiet. Kad viss ir izdarīts, salejiet maizes uzlējuma ūdenī. Labākai gaŗsāi vajag apiņus. Nezin kādēļ, bet Liepājā šo latvisko audziņu ir grūti sadabūt. Ja apiņu Jums ir, tad tos ieber traukā, kam uzlej verdošu ūdeni. Uz trauka uzliek kādu vāciņu, lai ūdenis ievelkas. Pēc tam cauri sietam pievieno kopējam produktam.
5. Kad viss padarīts, turpiniet visus 20 litrus ar kapeikām maisīt. Tā kā alus rūgst, nedrīkst aizmirst, ka traukam jābūt ar caurumiņu, kurā jābūt ieliktai vismaz rorītei. Lai alus nerautu iekšā gaisu, caurules galu turiet ūdens burciņā. Principā "Depo" par kādu latu var nopirkt gatavu trubeli raudzēšanai.
6. Rūgšanai jānotiek vismaz nedēļai. Ja ne ilgāk. Tad cauri sietam alu pārlejiet tīrā traukā. Tikai atceraties, ka trauka dibenā ir rauga nogulsnes. Lai tās nesaduļķotu vērtīgo viru, alu smeļiet ar kādu kausu. Beidzamos litrus 5, kas trauka apakšā, atstājiet. Ja žņaudzās liet ārā, variet ziedot kādai senlatviešu dievībai.

Un tagad fināls! Pārsmelto alu tīrā traukā uz vismaz diennakti lieciet tumšā un vēsā telpā nodzidrināties. Pirms pasniegšanas salejiet ledus aukstā un caurspīdīgā traukā, lai izbaudītu triumfa brīdi.

2 komentāri:

Anonīms teica...

Kāda alum ir garša un cik ļoti tas dod galvā? Recepte izskatās gana interesanta, lai to izmēģinātu, tikai es saskatu vienu bet - vai tas tiešām sanāk alus, nevis, kā citur tiek apzīmēts - brāga?

Un cik gaišs, caurskatāms sanāk pats brūvējums?

Aigars teica...

Nu bet bilde taču ir. Apraksts ir. Kādi jautājumi, vecais? Iedot pagaršot taču nevaru.