Meklēšana

2009. gada 2. jūlijs

Lieliska iniciatīva

''Dienas'' portālā izlasīju, ka izdevniecība "Santa" uzsākusi akciju “Sasildīsim Latviju!”. No pirmā acu uzmetiena varbūt ir grūti noprast, kas tā par akciju: atkal naudas vākšana kādiem grūtdieņiem vai patriotisko jūtu celšana. Izrādās iniciatīvas pamatā ir ekonomistu un politiķu aprindās triviāli sen novazātais termins "ekonomikas sildīšana". Akcijā Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti pielikt savu roku Latvijas ekonomikas sildīšanā, izvēloties Latvijas preces un pakalpojumus. Akcijas laikā 19 žurnālos tiks stāstīts par Latvijā ražotājiem produktiem, latviešu un ārvalstu uzņēmējiem.
Bet dažs eksperts pavisam atšķirīgi vērtē šādu atbalstu Latvijas ekonomikai. Piemēram, Ārvalstu investoru padomes vadītājs Latvijā Andris Lauciņš "Dienai" izteicies, ka jebkādas protekcionisma izpausmes neveicina ekonomikas attīstību, īpaši krīzes apstākļos, un tas krīzi tikai padziļina. Viņaprāt mēs jau tagad esam maksimāli protekcionisti, Latvijā jau tagad ir viens no augstākajiem procentiem vietējo ražojumu izmantošanā pārējo Eiropas Savienības valstu vidū. Vai tā ir taisnība? Nedomāju gan. Pietiek aizklimt līdz tai pašai Lietuvai un paskatīties turienes veikalu sortimentu. Labākajā gadījumā veikalu plauktos zem "Karūnas" plauktiem mētāsies dažas "Laimas" asortu kastes un saldētavās labākajā gadījumā būs viena veida "Kārumiņi" oranžajā krāsā. Pretēja aina ir visos Latvijas veikalos, kur leišu produkcija burtiski piegānījusi gluži visas preču nodaļas.
Kāda aina ir pārējā uzņēmējdarbības areālā nemaz nav vērts diskutēt. Tādēļ tie lielie klaigātāji par protekcionisma ļauno būtību varētu izmantot lielisko iespēju paklusēt.

1 komentārs:

Anonīms teica...

Tiesa, tiesa