Meklēšana

2009. gada 13. jūnijs

Brīvdienu notikumi

Bija iecere doties tālākā Liepājas fortifikācijas un bijušo padomju armijas daļu apmeklējumā uz Embūtes apkārtni. Laiks šķita atbilstošs, kaut ziņās klausos, ka Rīgā līst lietus. Neticami, Liepājā spīd saule. Un viss būtu tieši kā radīts, lai dotos bildēt, bet tavu nelaimi: mašīna remontā. Šitāda neraža.
Tikmēr esmu pārsteigts par mūsu amatpersonu nekompetenci. Tiekot domāts par obligātā militārā dienesta atjaunošanu. Daudziem tas var patikt vai nepatikt, taču OMD likvidēšanu uzskatu par kļūdu. Kādēļ? Pirmkārt šī pārspīlētā skriešana uz NBS profesionalizāciju ir novedusi pie tā, ka Latvija ieguvusi dārgu un nelielu armiju, kurā strādā algotņi, kamēr jauno karavīru pirmsdienesta sagatavošanu uzlikuši uz Jaunsardzes pleciem. Jaunsardze ir īsts dārgakmenis Latvijas militārajā sistēmā, taču kāda gan jēga no Jaunsardzes, ja jaunietim nav iespējas pilnveidot savas zināšanas regulārajā armijā? Otrkārt, kamēr Latvija milzu līdzekļus ieguldījusi forsētā armijas reformēšanā, lai to profesionalizētu, Igaunija un Lietuva šo procesu izvēlējušās veikt lēni un pakāpeniski. Rezultāts uz delnas: NBS ir vājākais militārais posms starp Baltijas valstīm, varbūt pat visā NATO. Iemeslu var minēt daudz un par to esmu rakstījis daudz. Viens no tiem- neveiksmīgi izvēlētās prioritātes. Kā piemērs: NBS gadiem ilgi plānotā mehanizācija ar bruņu transportu dažādu birokrātisku šķēršļu, atklātas neizlēmības un armijas augstākās vadības nekompetences dēļ nav notikusi, un krīzes dēļ visticamāk atlikta uz ilgiem gadiem.
Bez tam, kā jau teicu agrāk, ar lielu blīkšķi ir sagruvis Aizsardzības ministrijas klerku kultivētais mīts, ka algotņu armija būs augsti disciplinēta un motivēta. Gaužām nepatīkamie notikumi pēdējā gada laikā to apstiprināja.
Ak jā, par OMD lietderību ekonomiskā pagrimuma apstākļos jau rakstīju 2009. gada 14. aprīlī: http://www.aigarsprusis.lv/2009/04/varbut-beidzot-jasakarto-nbs.html.
Tad vēl obligatoriski ikvienam ir jāizlasa šis te: http://www.kasjauns.lv/lv/news/skolotajs-atjauno-legendaru-lidmasinu. Pēc raksta secinājums: malači, trakie letiņi!

1 komentārs:

www.virtualliepaja.lv teica...

Kas tad mašīnai ?